راهنمای جوشکاری فولادهای داپلکس به روش حرفه ای ها

جوشکاری داپلکس

امروزه مواد اولیه و مصالح بسیار متعددی به منظور ساختن تجهیزات، ساختمان‌ها و موارد مشابه، مورد استفاده واقع می‌شوند که هر یک ویژگی‌ها و شرایط به کار گیری مخصوص خود را دارا هستند. یکی از شناخته شده‌ترین محصولات در این زمینه، فولاد داپلکس است. این فولاد با ویژگی‌ها و برتری‌های خود تبدیل به آیتمی اصلی در بسیاری از صنایع از جمله ساخت کاغذ، ماشین‌های صنعتی و… شده‌است. برای استفاده و به کارگیری اصولی این آلیاژ نیاز است که در ابتدای کار با راهنمای جوشکاری داپلکس به روش حرفه‌ای‌ها آشنا باشید و سپس به سراغ تکنیک‌ها و اصول جدی‌تر بروید. در ادامه متن موارد لازم را برایتان توضیح خواهیم داد.

آشنایی با فولاد داپلکس

به بیان ساده باید گفت فولادهای داپلکس همان استیل‌ هایی هستند که در کنار کروم، ترکیبات دیگری را نیزو درون ساختار خود جای داده‌اند. برای تولید این دست از فولادها دیگر عناصری مانند مولبیدن، نیتروژن و… مورد استفاده واقع می‌شوند که هر یک خواص و ویژگی‌های جدیدی را با خود به همراه می‌آورند. داپلکس در دو نوع بگیر یا نگیر تولید می‌شود. نسخه بگیر دارای خاصیت مغناطیسی است و در ورژن نگیر آن اثری از خاصیت آهن ربایی مشاهده نمی‌شود. وجود درصدهای بالای عناصر فلزاتی چون کروم در این محصول باعث‌شده تا استحکام و مقاومت انواع فولاد داپلکس بسیار بالا باشد.

ویژگی‌های بارز این محصول شامل جوش پذیری خوب، مقاومت بالا در برابر ترک خوردگی‌های حاصل از ارتعاشات و تنش‌ها، قابلیت جذب انرژی بالا، انبساط حرارتی پایین، مقاوم نسبت به نفوذ حفره‌ای و خوردگی موئی، عملکرد قوی در برابر خوردگی‌های یکپارچه و… می‌شود. وجود چنین ویژگی‌هایی باعث‌شده تا بتوان از این محصول در زمینه‌های بسیار متعددی از جمله ساخت مبدل‌های حرارتی، آبگرمکن‌ها، محفظه‌های تحت فشار، تانکرها، شفت‌ها و جلو برندهای قطعات گردشی دیوارهای موج شکن حائل در سکوهای دریایی، محفظه‌های مواد شیمیایی، هضم کننده‌ها و دستگاه‌های تهیه کاغذ، داکتهای تصفیه گاز، سیستم آب دریا و موارد مشابه استفاده نمود.

روش‌های جوشکاری فولاد داپلکس

برای اینکه بتوان از این آلیاژ در موقعیت‌ها و صنایع مختلف استفاده نمود، روش‌های جوش گوناگونی وجود دارد. به منظور اینکه بتوان بدون وارد کردن آسیب به فولاد به بهترین شکل ممکن نصب و استفاده از آن را انجام داد؛ سه روش جوشکاری داپلکس زیر مورد استفاده واقع می‌شود.

جوش قوسی فلز با حفاظت

در این روش از یک سیم جوش پیوسته به همراه یک گاز محافظ به منظور جوش کاری استفاده می‌‎شود. جوش قوسی فلز با حفاظت از اوایل دهه 1950 میلادی مورد استفاده واقع می‌شود و اغلب در آن از گاز آرگون در نقش محافظ و از سیم آلومینیوم کمک گرفته می‌شود.

جوش قوسی تنگستن با گاز

این نوع از روش جوش به عنوان یکی از شیوه‌های جوش قوس الکتریکی شناخته می‌شود. در فرایند این جوشکاری، جوش به کمک الکترودهای تنگستن غیرمصرفی انجام می‌گیرد و به منظور محافظت از منطقه در حال جوش در برابر آلودگی‌‎ها از گازهای بی اثری مانند هلیوم و آرگون کمک گرفته می‌شود.

جوش قوسی فلز

به هنگام استفاده از این روش با استفاده از جریان مستقیم الکتریکی یک قوس الکتریکی تولید خواهد شد. این قوس با ایجاد گرما و به تناسب آن ذوب فلز، جوش را ممکن می‌کند.

در صنعت به منظور جوشکاری داپلکس بیشتر از جوش قوسی فلز با حفاظت استفاده می‌گردد. از این روش با عنوان ایساب نیز یاد می‌شود. استفاده درست و اصولی از این روش نیازمند تمرین و مهارت حرفه‌ای است. در برخی از موارد به جای کمک‌گرفتن از سیم، تسمه یا اصطلاحا strip به کار گرفته‌می‌شود.

 

لوله استیل نسوز 309 چیست؟ خواص + ویژگی انواع

 

جوشکاری حرفه‌ای

برای اینکه بتوان جوش حرفه‌ای میان دو فلز به خصوص از جنس فولاد داپلکس ایجاد نمود، نکات و مهارت‌های متعددی مدنظر هستند که در ادامه به آنها اشاره می‌کنیم.

  • مهم است که پس از اتمام جوش نتوان محل اتصال را تشخیص داد. هنگامی می‌توانیم بگوییم که جوش به شکل حرفه‌ای انجام شده‌است محل اتصال به سادگی قابل مشاهده نباشد.
  • انتخاب الکترودها یا سیم‌های مناسب برای جوش بخش دیگری از حرفه‌ای بودن است. یک جوشکار حرفه‌ای می‌تواند با توجه به ترکیبات فولاد داپلکس و موقعیت استفاده، کاربردی‌ترین نوع الکترود را انتخاب نماید.
  • خاصیت مکانیکی در طول فلز باید یکسان و ثابت بماند. در صورتی که جوش دو قطعه با اضافه کردن ضخامت، خاصیت‌های فیزیکی و رفتارهای در مقابل گرما، ضربه و کشسانی را تغییر دهد؛ جوش کاری ضعیف و فاقد کیفیت برآورد می‌شود.

کلام پایانی

فولاد داپلکس نسلی کاربردی، مقاوم با طول عمر بالا از استیل‌های بگیر و نگیر است. این محصول با ترکیبات مختلفی از نیتروژن، کروم، مس، مولبیدن و… تولید می‌شود و قابلیت‌ها و ویژگی‌های متنوعی را در اختیار قرار می‌دهد. اجرای جوشکاری داپلکس به شیوه‌ای حرفه‌ای و اصولی نیازمند انتخاب شیوه جوش مناسب، الکترودهای منطبق و تجربه خواهد بود.

5/5 - (3 امتیاز)
محمد فراشی
دیدگاه کاربران
1 دیدگاه
  • ابولفضل 8 بهمن 1402 / 11:21 ب.ظ

    بسیار عالی و جامع دست مریزاد

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *