ورق اسیدشویی چیست و چه کاربردی دارد؟ انواع + روش تولید

ورق اسیدشویی

ورق های فولادی به دو صورت گرم و سرد در صنایع مختلف تولید می شوند. در مواردی که ظاهر و کیفیت ورق ها از اهمیت بسیاری برخوردار است، سعی می کنند با فرآیندی به نام اسید شویی، ورق های گرم را تمیز و درخشان کنند. کیفیت سطوح ورق اسیدشویی با ورق روغنی تا حدودی برابر است، به همین دلیل این ورق کاربردهای بسیاری دارد.

ورق اسیدشویی چیست؟

ورق اسیدشویی به ورقی می گویند که تحت یک فرآیند شستشوی اسیدی قرار می گیرد تا ظاهری صاف و روشن به دور از هر آلودگی به خود بگیرد. ورقهای اسید شویی جز آلیاژ های پر کاربرد به حساب می آیند که از ورق سیاه یا ورق نورد گرم تولید می شوند. معمولا از این ورق در مواردی استفاده می کنند که مسئله ای به نام کیفیت سطح مورد توجه قرار بگیرد. به وسیله اسید کلریدریک چربی ها و آلودگی های روی ورق زدوده می شوند و ورق به نوعی اسید شویی خواهد شد. اسید شویی فرایندی است که نام دیگری هم دارد و به آن فلاکسینگ می گویند و ورق حاصل از آن را ورق اسیدشویی می گویند.

کاربرد های ورق اسیدشویی

ورق اسیدشویی در رابطه با تولید محصولات و در صنایع مختلف کاربردهای بسیار زیادی دارد. از این ورق معمولا در تولید ورق های دیگر مانند ورق گالوانیزه و… استفاده می شود. از ورق های اسید شویی حتی در تولید لوله ها و پروفیل ها نیز استفاده می کنند. به طور کلی عمده کاربرد این ورق مربوط به مصارف ساختمانی است، اما از آن در صنایع دیگر همچون صنعت خودروسازی نیز استفاده می کنند. در صنعت خودروسازی از این ورق برای ساخت قسمت هایی همچون شاسی و رینگ استفاده می شود. از دیگر کاربردهای ورقی که اسید شویی شده می توان به استفاده از آن در ساخت لوله های انتقال گاز، آب و… اشاره کرد.

انواع روش های اسید شویی ورق

فرآیند اسید شویی به روش های مختلفی انجام می شود که این روش ها بسته به کاربرد ورق و سطح فولادی انتخاب می شوند. در ادامه این روش ها را بررسی می کنیم.

غوطه روی در مخزن

یکی از روش های متداولی که در اکثر صنایع برای تهیه ورق اسیدشویی از آن استفاده می شود، روش غوطه وری قطعه فلزی در مخزن است. در این روش ورق در یک مخزن پر از محلول اسید غوطه ور‌شده و برای مدت زمان مشخصی خیس می شود. این روش بر روی تمام نقاط سطح تاثیر می گذارد و در واقع یکنواختی اسید شویی در این روش از دیگر روش ها بیشتر است.

روش ثابت

شستشوی ورق به حالت ثابت شامل قرار دادن ورق در یک ظرف است که در آن محلول در حال گردش بوده و ورق ثابت است. از این مورد بیشتر در صنعت آبکاری استفاده می شود.

دسته ای

شستشوی دسته ای اسید شامل قرار دادن ورق ها به صورت قطعه ای درون محلول و غوطه ور شدن آن ها است.

روش اسپری

این روش یکی از حساس ترین روش ها است که باید حتما در حضور یک متخصص انجام شود تا نتیجه مطلوب به دست آید.

باز گردشی

زمانی که سطح مقطع به صورت لوله باشد، این روش بسیار کارآمد است؛ زیرا اسید از درون لوله عبور کرده در نتیجه سطح داخلی شسته می شود.

اسید سولفوریک بهتر است یا اسید کلریدریک؟

وقتی صحبت از اسید شویی ورق فلزی می شود، دو نوع اسید اصلی استفاده می شوند که اسید کلریدریک و اسید سولفوریک نام دارند. در حالی که هر دو اسید می توانند به طور موثر زنگ و سایر آلاینده ها را از روی ورق فلز تمیز و پاک کنند، اما نشانه هایی وجود دارند که نشان دهنده برتری اسید کلریدریک بر اسید سولفوریک است.

زمان واکنش سریعتر

اسید کلریدریک با فلزات، بسیار سریعتر از اسید سولفوریک واکنش می دهد. این بدان معنی است که فرآیند تمیز کردن را می توان با سرعت بیشتری تکمیل کرد که می تواند در زمان و هزینه صرفه جویی کند و ورق اسیدشویی سریع تر تولید شود.

خورندگی کمتر

اسید کلریدریک خورندگی کمتری نسبت به اسید سولفوریک دارد، در نتیجه سطح کمتری از ورق فلزی در حال تمیز کردن از بین می رود. این امر به ویژه هنگام کار با ورق فلزی ظریف یا نازک بسیار مهم است.

تمیزی بیشتر

اسید کلریدریک نسبت به اسید سولفوریک قدرت بیشتری در پاک کنندگی فلز دارد و در واقع چربی ها و کثیفی ها را به خوبی می زداید. این در حالی است که اسید کلریدریک خورندگی کمتری نسبت به اسید سولفوریک دارد.

کاربرد ورق اسیدپاشی
سخن پایانی

همان طور که دیدید، ورق اسیدشویی دارای کاربردهای بسیار زیادی است و با توجه به سطح صاف و صیقلی که دارد، سطح آن را به ورق های روغنی شبیه می دانند. استفاده از اسید مناسبی همچون اسید کلریدریک، می تواند ورق های اسید شویی مناسبی در اختیارتان بگذارد.

5/5 - (2 امتیاز)
ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *