واردات ورق استیل در ایران در ابعاد گستردهای انجام میشود. متاسفانه در ایران با وجود منابع غنی آهن و سایر عناصر مورد نیاز ساخت استیل مانند کروم، به واسطه تحریمهای جهانی و محدودیتهایی که در خصوص تجهیزات صنعتی ساخت استیل؛ کمبود این محصول احساس میشود. به منظور تأمین نیاز صنایع گوناگون مانند خودروسازی، داروسازی، مواد غذایی و… به ورق استیل، قانون گذاران امکان واردات آسان و ترخیص زودهنگام ورق استیل را فراهم آوردهاند. کشورهایی مانند چین و کره سهم بزرگی از فروش ورق استیل به ایران را در اختیار دارند. در ادامه قصد داریم تا اطلاعات بیشتری درخصوص واردات ورق استیل به ایران را در اختیار شما قرار دهیم.
دسته بندی ورق استیل در گمرکات و سهم آنها در بازار
کلیترین دسته بندی که میتوان برای ورقهای استیل وارد شده به کشور قائل شد، سرد نورد و گرم نورد است. هر کدام از انواع ورقهای استیل متناسب با پتانسیلها و ویژگیهای خود میتوانند در صنایع مختلفی مورد استفاده واقع شوند. جدا از این ویژگی، آن معیاری که اساس دستهبندیهای ورق استیل در گمرکات را تشکیل میدهد؛ ضخامت هر ورق است. در گمرک ایران با استناد به ضخامت هر ورق استیل به آنها تعرفه کدهای گوناگونی تعلق خواهد گرفت.
گفتنی است که اختصاص تعرفه کدها به انواع ورقهای استیل کمک میکند تا بتوان با سرعت و سهولت بیشتر اطلاعات مربوط به کالاهای وارداتی را بررسی نمود. ورقهای استیل با ضخامت نیم میلیمتر تا یک میلیمتر از محبوبترین نمونههای وارداتی این محصول هستند و بیش از 40 درصد از سهم واردات این محصول را به خود اختصاص دادهاند. در جایگاه بعدی ورقهای استیل با ضخامت 1 الی 3 میلیمتر با 14 درصد واردات قرار دارند. ورقهای استیلی که ضخامتی کمتر از نیم میلیمتر دارند نیز با 8 درصد واردات، در رتبه سوم جای میگیرند.
به طور کلی میتوان گفت 72 درصد از واردات ورق استیل ایران در انحصار ورقهایی با ضخامت زیر 3 میلیمتر از نوع سردنورد میباشد که به طور تخصصی با تعرفه کدهای 721931 تا 721935 شناسایی و دسته بندی میشوند.
متقاضیان واردات ورق استیل
میتوان افرادی را که خواستار واردات ورق استیل و ترخیص آنها از گمرک هستند را به دو دسته کلی زیر تقسیم بندی نمود:
- گروه اول افرادی هستند که کارت بازرگانی در اختیار ندارند. این افراد بایستی ابتدا کارت بازرگانی خود را دریافت نمایند و بعد در پروسه ثبت سفارش و ترخیص کالا وارد شوند. اغلب این دسته از اشخاص ترجیح میدهند از شرکتهای بازرگانی برای واردات محصول مدنظر خود کمک بگیرند که مسیری سریع و آسان خواهد بود.
- گروه بعدی خود دارای کارت بازرگانی هستند. این افراد خرید محصول را متناسب با نیاز خود انجام میدهند و لازم است شرح محصولات را با کمک تعرفه کدهای تعریف شده، به اداره گمرکات ارائه دهند. به این مرحله اصطلاحا اظهار کالا به گمرک نیز گفتهمیشود. پس از این اقدام مراحلی مانند پرداخت عوارض گمرک، پیگیری هزینههای انبارداری، طی کردن پروسه بررسی کالا و آزمایش آن و… پیش روی آنها خواهد بود.
نکتهای که لازم است به آن اشاره کنیم این است که با توجه به تعرفه کد محصول ورق استیل، واردکننده بایستی به ازای هر کیلوگرم، هزینهای را برای ترخیص پرداخت نماید. این هزینه هر ساله آپدیتشده و در کتاب تعرفههای گمرکی همان سال منتشر میشود.
شرایط ویژه ترخیص ورق استیل
بنابر قوانین و سیاستهای تعیینشده ورق استیل و سایر محصولات مشابه آن در اولویت پنج کالایی گمرک قرار میگیرند این بدین معنی است که با توجه به محدودیتهای تولید داخلی در فراهم کردن تمامی نیاز ورق استیل کشور، با اختصاص ارز مبادلهای واردات و ترخیص این محصول مورد حمایت واقع میشوند. افراد و واجدین شرایط به منظور واردات ورق استیل نیاز به دریافت مجوز قانونی خاصی نخواهند داشت و تنها لازم است که از قانون استاندارد اجباری پیروی نمایند. بر اساس قانون استاندارد اجباری بخشی از محصولات واردشده به آزمایشگاههای گمرک برای بررسیهای بیشتر فرستاده خواهند شد تا کیفیت آنها مورد تأیید قرار بگیرد.
مدت زمان ترخیص ورق استیل از گمرکات درصورت عدم دسترسی به مدرک CIS یک الی 2 هفته کاری برآورد میشود که با در اختیار داشتن این مدرک به 3 الی 4 روز کاری میرسد.
کلام پایانی
واردات ورق استیل در ایران متناسب با تعرفه کد محصول از نظر هزینه و جزئیات ترخیص انجام میگیرد. برای آشنایی بیشتر با تعرفههای در نظر گرفتهشده لازم است به سراغ کتاب تعرفههای گمرک همان سال رفت. گفتنی است با توجه به ضرورت واردات ورق استیل پروسههای اداری و قانونی ترخیص با سرعت و سهولت بیشتری پیش خواهد رفت. انواع شرکتهای بازرگانی میتوانند کمک شایانی به فرایند خرید و ترخیص ورق استیل و سایر محصولات مشابه آن نمایند.